zerafatcom

تاثیر کود نیتروژن در رشد گیاهان

0 گؤروش
یازار:‌

کود نیتروژن یکی از کودهای مهم برای رشد گیاهان به‌حساب می‌آید. نیتروژن نقش حیاتی و اساسی در رشد گیاه و ایجاد شاخ و برگ سالم دارد. کود نیتروژن ماده معدنی و آلی است که حاوی نیتروژن است و برای بهبود عملکرد به خاک اعمال می‌شود. کود نیتروژن یکی از عوامل اصلی برای بهبود کشت در غلات است. کود نیتروژن به دلیل ارزانی و کارایی بسیار در بهبود کشت و دسترسی آسان به آن، در سال‌های اخیر بسیار مورداستفاده کشاورزان قرار می‌گیرد.

مقدار کود نیتروژن مستقر شده به ترکیب خاک بستگی دارد که در آن گیاهان کشت می‌شوند. محتوای نیتروژن کافی در خاک، به‌طور مستقیم بر رشد و نمو گیاهان تأثیر می‌گذارد. کمبود کود نیتروژن در گیاهان می‌تواند با ظاهر آن مشخص شود: برگ‌ها کوچک‌تر می‌شوند، رنگ را از دست می‌دهند یا زرد می‌شوند، سریع می‌میرند، رشد و رشد سریع رشد می‌کند و شاخه‌های جوان رشد می‌کنند.

کود نیتروژن

اثر کود نیتروژن به شکل نیترات پتاسیم در گیاهان، بهبود کیفیت و افزایش میزان محصول می‌باشد. پس از لقاح، پالپ میوه‌ها و انواع توت‌ها به‌طور کامل با قند میوه اشباع می‌شود و اندازه میوه‌ها افزایش می‌یابد. اگر شما در مرحله تخم‌گذاری تخمدان‌ها پانسمان کنید، پس‌ازآن میوه عمر مفید میوه را افزایش می‌دهد، آن‌ها دیگر ظاهر اولیه، سلامت و طعم خود را حفظ خواهند کرد

اگرچه کود نیتروژن به‌صورت شیمیایی حاوی نیتروژن در بازار موجود هستند و می‌توان آن‌ها را خرید اما اگر به باغبانی علاقه‌مند باشید روش‌های ارگانیک و طبیعی هم وجود دارد که می‌توان از آن‌ها کود نیتروژن موردنیاز گیاه را استخراج کرد. این روش بر پایه دانستن عناصر وجودی محصولات طبیعی قابل مخلوط شدن در خاک است که بتوان با آن‌ها کود نیتروژن تولید کرد.

مراحل انجام تولید کود نیتروژن

عنصر نیتروژن یکی از مهم‌ترین عناصر غذائـی موردنیاز گیاهان است. در اینجا به شما چگونگی تولید کود نیتروژن به روش کمپوست را به شما آموزش می‌دهیم.

یک) کمپوست درست کنید

کمپوست چیزی غیر از مواد آلی و ارگانیک تجزیه شده نیست. مقدار متوسطی کمپوست حاوی مواد مغذی مفید از جمله پتاسیم، فسفر و نیتروژن است. باکتری‌های موجود در کمپوست مواد را به آمونیوم تجزیه می‌کنند، سپس به‌طور طبیعی توسط سایر باکتری‌ها به نیترات تبدیل می‌شود که گیاهان می‌توانند آن را از طریق ریشه جذب کنند. کمپوستی که از مواد نیتروژن دار مانند سبزی‌ها آبدار و میوه‌ها درست شده باشد بیشترین مقدار نیتروژن نسبت به بقیه کمپوست ها در خاک تولید می‌کند.

کود نیتروژن

دو) ترکیب با پودر خون

برای تهیه کود نیتروژن کودهایی که مواد خود را در خاک سریع آزاد می‌کنند را با دوز مناسبی پودر خون ترکیب کنید. کنجاله خون یک محصول ارگانیک است که از خون خشک تهیه می‌شود و سیزده درصد آن را نیتروِژن تشکیل می‌دهد که میزان قابل‌توجهی است. می‌توانید پودر خون را روی سطح بالایی خاک بپاشید یا اینکه در آب بریزید و با آن خاک را آبیاری کنید. کنجاله خون به دلیل سرعت عمل بالا منبع خوب نیتروژن برای کاهو و ذرت محسوب می‌شود. کنجاله خون به مانند یک کاتالیزور در اجزا کمپوست رفتار می‌کند زیرا روند تجزیه را تسریع می‌بخشد.

سه) پودر خرچنگ، کنجاله پر یا چرمی

اگر می‌خواهید از کودهایی که مواد خود را در خاک آهسته آزاد می‌کنند استفاده کنید از پودر خرچنگ، کنجاله پر یا چرمی استفاده کنید. این محصولات به ترتیب از خرچنگ آسیاب شده، پرها و چرم پوست گاو ساخته شده‌اند و هر کدام حاوی مقدار مناسبی کود نیتروژن هستند. این اجزا همه با سرعت خیلی کم تجزیه می‌شوند و برای گیاهانی که نیاز سریع به کود نیتروژن دارند به‌موقع و به مقادیر کافی نیترات قابل‌استفاده فراهم نمی‌کنند. بااین‌حال از آنجا که در طول فصل رشد می‌توانند به‌طور ثابتی نیتروژن تولید کنند می‌توان از آن‌ها در مخلوط کودها و کمپوست ها استفاده کرد.

چهار) چوب و خاک‌های بیولوژیک را هم می‌توانید استفاده کنید

خاک بایو تصفیه شده، خاک اره، تراشه‌های چوب و لجن فاضلاب (که قبلاً تصفیه شده باشند) همگی حاوی نیتروژن هستند و در کودهای ازته مورداستفاده قرار می‌گیرند. البته بایو خاک‌های مطمئن و کنترل شده استفاده کنید در غیر این صورت، ضرر این محصولات بیشتر از سود بالقوه‌ای است که می‌توانند برسانند. علاوه بر این چون به‌آرامی تجزیه می‌شوند و نیتروژن کمی دارند حتی منبع کافی کود نیتروژن هم محسوب نمی‌شوند. با اینکه کودهای خاک بایو بهترین انتخاب نیستند اما مواد مغذی موردنیاز به خاک اضافه می‌کند. تراشه چوب هم باعث نگه‌داشتن مستحکم ریشه در خاک می‌شود.

کود نیتروژن

برای خرید کود نیتروژن و سایر انواع کودها و دیگر محصولات کشاورزی به فروشگاه بذر ظرافت مراجعه فرمایید.

همچنین از راه‌های زیر نیز می‌توانید محصولات ما را ملاحظه و خرید نمایید:

۱- مراجعه به صفحه اینستاگرامی به آدرس:

https://www.instagram.com/zerafat_shop/

https://www.instagram.com/zerafat.shop

۲- مراجعه به کانال تلگرامی به آدرس:

https://t.me/zerafat_shop

۳- تماس با شماره موبایل: ۰۹۱۳۵۵۵۵۹۳۳

آردینی اوخو
دوشنبه 15 شهریور 1400
بؤلوملر :

مزایای کود سه بیست برای گیاهان آپارتمانی

0 گؤروش
یازار:‌

اگر شما علاقه زیادی به گل و گیاه دارید و به سلامتی و شادابی آن‌ها اهمیت بسیاری می‌دهید، باید تغذیه آن‌ها را با کود سه بیست تأمین کنید. کود سه بیست تمامی کمبودها و نیازهای گیاه را رفع می‌کند و کمک به رشد و سلامت او می‌نماید. نیتروژنی که در کود سه بیست وجود دارد به عملیات فتوسنتز گیاه و کیفیت محصول کمک می‌کند، همچنین موجب افزایش بذر و میوه، رشد سریع‌تر شاخ و برگ گیاهان هم می‌شود.

کود سه بیست یکی از کودهای کامل محسوب می‌شود که برای گیاهان مورداستفاده قرار می‌گیرد. استفاده کردن از کود سه بیست برای گیاهان بسیار مفید است و به رشد آن‌ها کمک بسزایی می‌کند. کود سه بیست دارای ۲۰ درصد فسفات، ۲۰ درصد ازت و ۲۰ درصد پتاس می‌باشد. به این دلیل که ۲۰ در صد از هر کدام از این سه عنصر را در خود جای داده است به آن کود سه بیست می‌گویند. همراه کود سه بیست مواد غذایی میکرو هم به گیاه می‌رسد و رشد آن را بهبود می‌بخشد. از کود سه بیست می‌توانید برای تمامی محصولات باغی و زراعی که در حال رشد هستند استفاده کنید تا نتیجه عالی و کارکرد بهبوددهنده آن را مشاهده نمایید.

کود سه بیست

کود سه بیست به این دلیل که تمامی عناصر موردنیاز گیاه را در خود دارد و تغذیه گیاه را تأمین می‌کند، به کود کامل معروف است. به همین دلیل از کود سه بیست می‌توانید برای هر نوع گیاهی استفاده کنید و کمبودها و نیازهای گیاهان با این کود جبران می‌شود. مهم‌ترین عاملی که در روند صحیح عملیات فتوسنتز گیاهان نقش دارد فسفر است که به بهبود ریشه‌زایی و افزایش شکوفه‌های درختان و گل‌ها هم بسیار کمک می‌کند. همچنین وجود پتاس در کود سه بیست موجب می‌شود ک گیاهان زینتی گلدهی زودتری داشته باشند و میوه‌های آن‌ها رشد کند.

مقدار و زمان استفاده از کود سه بیست

مقدار لازمی که باید برای گیاهان از کود سه بیست مورداستفاده قرار دهید بیشتر به شرکتی که سازنده کود سه بیست است و دلایل متفاوت دیگر بستگی دارد و میزان استفاده برای هر گیاه با گیاهی دیگر تفاوت دارد. ولی باید گفت به‌طورکلی:

کود سه بیست برای گل‌های آپارتمانی و کاکتوس‌هایی که اندازه آن‌ها کمتر از یک وجب است مورداستفاده قرار می‌گیرد. استفاده از آن بدین صورت است که:

اول: در فصل بهار و تابستان به اندازه‌ای که گل رشد کرده است باید اندازه یک سوم و یا دو قاشق چای‌خوری در هر دو هفته‌ای یک‌بار به گل از کود سه بیست داده شود.

دوم: در فصل بهار و زمستان باید دیگر به کاکتوس‌ها از کود سه بیست داده نشود و گل‌ها هم هر دو ماه یک‌بار به همان اندازه دو قاشق چای‌خوری کود دهی شوند.

کود سه بیست برای گیاهانی که آپارتمانی هستند و کاکتوس‌هایی که در سایز متوسط رشد کرده باید به این صورت استفاده شود که:

اول: در فصل بهار و تابستان به اندازه‌ای که گل رشد کرده است هر دو هفته‌ای یک‌بار اندازه دو قاشق چای‌خوری از کود سه بیست داده شود.

دوم: در فصل زمستان و پاییز باید کود دهی به کاکتوس‌ها را متوقف کنید و برای گیاهان هم دو ماهی یک‌بار به همان اندازه دو قاشق چای‌خوری کود بدهید.

کود سه بیست

البته باید دقت داشته باشید که وقتی سایز آن‌ها بزرگ‌تر می‌شود، نیاز آن‌ها به مواد غذایی بیشتر می‌شود و برای حفظ سلامت آن‌ها باید نهایت دقت را داشته باشید، چرا که اگر اقدام اشتباهی را انجام دهید گیاه شما به‌طورکلی نابود می‌شود. بنابراین برای کود دهی به گیاهان وقتی ساز آن‌ها بزرگ‌تری شود باید با متخصصین گل و گیاه مشورت کنید.

میزانی که باید از کود سه بیست برای محصولات زراعی خود استفاده کنید بستگی به مساحت زمین و تعداد گیاهان شما دارد، ولی به‌طورکلی می‌توانید برای این محصولات زراعی خود اندازه ۱ و نیم تا ۲ کیلوگرم از این کود را تهیه کنید و سپس برای استفاده کردن از متخصصین مربوط به محصولات زراعی مشورت بگیرید تا در بهبود رشد گیاهان به شما کمک کنند.

همچنین میزانی که از این کود برای محصولات باغی مورداستفاده قرار می‌گیرد هم بستگی به اندازه و مساحت زمین شما دارد. البته نوع درخت هم در محصولات باغی بسیار متفاوت است، برخی از درختان کود بیشتری را می‌خواهند و برخی از درختان تغذیه خود را از دیگر عناصر موجود می‌گیرند و به مقدار کمی از این کود نیاز دارند. بنابراین برای محصولات باغی خود هم باید از متخصصین اموری که فعالیت و دانش آن‌ها مربوط به این نوع محصولات می‌باشد کمک بگیرید. باید دقت داشته باشید که بیشترین نیازی که درختان به کود سه بیست دارند از ۲۰۰ گرم تا ۵۰۰ گرم است.

علائم کمبود کود سه بیست در گیاهان

همان‌طوری که بیان نمودیم عناصر اصلی کود سه بیست، پتاس، فسفر و ازت است که هر کدام از این عنصرها نقش مهمی را در رشد گیاه ایفا می‌کنند. اگر به هر دلیلی گیاه شما، یکی از این عناصر را نداشته باشد دچار علائمی است که در ادامه بیان می‌کنیم.

اول: علائم کمبود ازت: کمبود ازت در گیاهان موجب زردی برگ‌های پیر می‌شود، رشد گیاه با افت شدیدی مواجه می‌شود و کم‌کم این زردی برگ‌ها به برگ‌های بالاتر هم سرایت پیدا می‌کند.

دوم: علائم کمبود پتاس: اگر گیاه کمبود پتاس داشته باشد، برگ‌های پایین آن زرد می‌شود و به آرامی می‌سوزد تا اینکه برگ‌های بالا را هم نابود می‌کند.. ج.د پتاس برای گیاه بسیار ضروری می‌باشد، چرا که کیفیت میوه‌های درختان و پروتئینی که در میوه وجود دارد به این عنصر بستگی دارد.

سوم: علائم کمبود فسفر: همچنین اگر گیاه دچار کمبود فسفر شود، برگ‌هایی که جوان هستند کوچک‌تر می‌شوند و جوانه انتهایی گیاه بسیار ضعیف می‌گردد. در نتیجه گیاه اصلاً رشد خوبی را سپری نمی‌کند و کم‌کم نابود می‌شود.

کود سه بیست

برای خرید کود سه بیست و سایر انواع کودها و دیگر محصولات کشاورزی به فروشگاه بذر ظرافت مراجعه فرمایید.

همچنین از راه‌های زیر نیز می‌توانید محصولات ما را ملاحظه و خرید نمایید:

۱- مراجعه به صفحه اینستاگرامی به آدرس:

https://www.instagram.com/zerafat_shop/

https://www.instagram.com/zerafat.shop

۲- مراجعه به کانال تلگرامی به آدرس:

https://t.me/zerafat_shop

۳- تماس با شماره موبایل: ۰۹۱۳۵۵۵۵۹۳۳

آردینی اوخو
دوشنبه 15 شهریور 1400
بؤلوملر :

نقش کود فسفر در رشد و نمو گیاهان

0 گؤروش
یازار:‌

کود فسفر چیست؟

P متعلق به خانواده نیتروژن (گروه ۱۵ جدول تناوبی) است. این ماده به‌عنوان یکی از عناصر جهت رشد و نمو گیاهان لازم و ضروری است. رشد جمعیت و نیاز بشر به غذا، اهمیت این کودها را در سال‌های اخیر بسیار بیشتر نموده است. در این مقاله با کود فسفر بالا (مایع و جامد) چگونگی مصرف و خواص آن‌ها، بهترین منابع آن برای خاک، علائم ظاهری کمبود P و مکانیسم کمبود در گیاهان بیشتر آشنا خواهید شد.

فسفر طبیعی در خاک

مقدار کل P در اکثر خاک‌های سطحی کم و میزان آن در خاک بسیار متغیر است. این مقدار با میانگین خاک ۱۴/۰ درصد نیتروژن و ۰٫۸۳ درصد پتاسیم در خاک مقایسه می‌شود. این عنصر در خاک‌ها به‌صورت ارگانیک و به‌صورت غیر ارگانیک (معدنی) یافت می‌شود و محلول آن در خاک کم است. بین فاز جامد در خاک و فاز محلول خاک تعادل وجود دارد. گیاهان تنها می‌توانند بخش حل شده در محلول خاک را به خود اختصاص دهند و از آنجا که بیشتر فسفر خاک در ترکیبات شیمیایی پایدار وجود دارد، فقط مقدار کمی فسفر در هر زمان معین در دسترس گیاه است. بعد از جذب مقدار موجود در محلول خاک توسط ریشه گیاهان، جهت برقراری تعادل این ماده از فاز جامد به فاز محلول وارد می‌شود.

کود فسفر

انواع ترکیبات موجود در خاک

ترکیبات موجود بیشتر توسط pH خاک و با توجه به نوع و میزان مواد معدنی موجود در خاک تعیین می‌شود. ترکیبات معدنی P معمولاً حاوی آلومینیوم، آهن، منگنز و کلسیم است. در خاک‌های اسیدی این ماده تمایل به واکنش با آلومینیوم، آهن و منگنز دارد، درحالی‌که در خاک‌های قلیایی تمایل واکنش بیشتر با کلسیم است. دامنه بهینه pH برای حداکثر در دسترس بودن ۶٫۰-۷٫۰ است. در بسیاری از خاک‌ها تجزیه مواد آلی و باقیمانده محصولات زراعی به مقدار فسفر موجود در خاک کمک می‌کند.

عوامل مؤثر بر میزان موجود در خاک

نوع ماده تشکیل دهنده خاک

درجه هوازدگی و فرسایش

شرایط آب و هوایی

میزان استفاده از کود و برداشت محصول

عوامل مؤثر بر قابلیت دسترسی در خاک

PH خاک

حداکثر در دسترس بودن این عنصر عموماً در محدوده pH 6 تا ۷ رخ می‌دهد

تغذیه متعادل محصولات زراعی

منابع کافی از سایر مواد مغذی گیاهی باعث افزایش جذب این عنصر از خاک می‌شود. استفاده از اشکال ازت آمونیومی با P باعث افزایش جذب آن از کود در مقایسه با استفاده از کود فسفر به تنهایی یا استفاده از کودهای N و P به‌طور جداگانه می‌شود.

مواد آلی خاک

خاک‌هایی که دارای مواد آلی بالای می‌باشند حاوی مقادیر قابل توجهی P آلی هستند و می‌تواند آن را برای رشد گیاه فراهم کند.

نوع رس خاک

ذرات رسی تمایل دارند که فسفر را در خاک حفظ یا ثابت کنند. در نتیجه خاک‌های ریز بافت مانند خاک‌های لومی رسی دارای ظرفیت تثبیت بیشتری نسبت به خاک‌های شنی و درشت هستند.

زمان‌بندی استفاده از کود فسفر

تثبیت P خاک با زمان تماس بین بخش محلول و ذرات خاک افزایش می‌یابد. در نتیجه استفاده کارآمدتر از کود فسفر بالا به‌طورکلی اندکی قبل از کاشت محصول حاصل می‌شود.

دما، تخلخل، رطوبت و تراکم خاک

جذب این عنصر توسط گیاه با دمای پایین و هوادهی ضعیف خاک کاهش می‌یابد. رطوبت بیش از حد خاک یا تراکم خاک باعث کاهش اکسیژن خاک و کاهش توانایی ریشه‌های گیاه در جذب آن از خاک می‌شود. تراکم باعث کاهش فضای منافذ و در نتیجه هوادهی در ناحیه ریشه می‌شود.

فسفر در گیاه

این عنصر در همه سلول‌های زنده گیاهی و حیوانی وجود دارد و جزء عناصر ضروری برای رشد گیاه است به گونه‌ای که هیچ عنصر دیگری نمی‌تواند جایگزین آن شود. فسفر برای رشد ریشه بسیار مهم است ازاین‌رو سالانه باید قبل از کاشت یا در زمان کاشت محصولات زراعی در منطقه‌ای که بذر جوانه می‌زند بکار رود. چون که فسفر در خاک متحرک نیست و برای جذب باید در تماس با سیستم ریشه باشد. از جمله عوامل اصلی جهت در دسترس بودن میزان فسفر بالا در خاک برای گیاهان شامل: غلظت یون فسفات در محلول خاک و توانایی خاک جهت باز گرداندن آن به محلول خاک در هنگام برداشت توسط ریشه گیاه است که اصطلاحاً ظرفیت بافری خاک گفته می‌شود.

گیاهان فسفر را از محلول خاک به‌صورت یون HPO4-2 یا H2PO-4. جذب می‌کنند نسبت جذب این دو شکل توسط pH خاک تعیین می‌شود، در pH بالاتر خاک، بیشتر HPO4-2 را جذب می‌کند. از آنجا که غلظت P در محلول خاک کم است، گیاهان اکثراً از جذب فعال در برابر شیب غلظت استفاده می‌کنند (غلظت P در ریشه‌ها نسبت به محلول خاک بیشتر است).

کود فسفر

نقش فسفر در گیاه

فسفر جزئی از ساختار اسید نوکلئیک پیچیده گیاهان است که سنتز پروتئین را تنظیم می‌کند. بنابراین، P در تقسیم سلولی و رشد بافت جدید بسیار مهم است.

وجود در ساختار دیواره سلولی گیاهان

نقش در گرفتن و تبدیل انرژی خورشید به ترکیبات گیاهی

ساختارهای DNA و RNA توسط پیوندهای P به هم مرتبط هستند.

غلظت فسفر ریشه باعث برقراری تعادل عناصر کم مصرف در برگ می‌شود

توسعه و تحریک شدن ریشه

افزایش ساقه و استحکام ساقه

شکل‌گیری گل و تولید بذر

یکنواخت‌تر و زودرس‌تر شدن محصول

بهبود در کیفیت محصول

افزایش مقاومت در برابر بیماری‌های گیاهی

علائم کمبود در گیاه

رشد گیاهان در شرایط کمبود P بسیار کم است و گیاهان غالباً دارای رنگ غیرطبیعی سبز تیره هستند. در اوایل بهار در خاک‌های که دارای کمبود هستند، قند موجود در گیاهان می‌توانند رنگ‌دانه‌های آنتوسیانین را جمع کرده و باعث ایجاد رنگ بنفش مایل به قرمز شوند. لازم به ذکر است که این علائم کمبود شدید هستند و محصولات ممکن است بدون اینکه کمبودهای مشخصی نشان دهند به‌خوبی به کاربرد کود فسفر بالا پاسخ دهند. به‌طورکلی علائم کمبود شامل رشد کم رنگ و رنگ بنفش تیره برگ‌های مسن‌تر، کاهش گلدهی و پیشرفت سیستم ریشه است. در بیشتر گیاهان این علائم هنگامی ظاهر می‌شوند که غلظت در برگ‌ها کمتر از ۲/۰ درصد باشد.

موارد شباهت کمبود P با N

رشد قسمت هوای و ریشه هر دو کند یا متوقف می‌شود. برگ‌ها کوتاه، باریک و نازک می‌شوند.

ظهور شکوفه و جوانه برگی کم می‌شود.

جوانه‌های کناری ممکن است به خواب بروند یا از بین بروند.

این علائم بین N و P مشترک می‌باشند علت شباهت کمبود N و P در گیاه ممکن است به علت شباهت فعالیت‌های این دو عنصر در گیاه باشد به‌گونه‌ای که هر دو عنصر نقش اساسی در متابولیسم گیاهی دارند.

روش‌های تشخیص دقیق کمبود

آنالیز خاک

آنالیز گیاه

مشاهده علائم ظاهری

روش تولید کودهای فسفاته

کود فسفر از سنگ فسفات ساخته می‌شوند که در بعضی مواد به دلیل هزینه‌های تولید و حمل‌ونقل به‌صورت خاک فسفات مستقیم مورداستفاده قرار می‌گیرد. در فرآیند تولید از ترکیب سنگ فسفات (آپاتیت) با اسید سولفوریک سوپر فسفات ساده که حدود ۹۰ – ۸۵ درصد محلول در آب است تولید می‌شود.

از واکنش اسید فسفریک با آپاتیت سوپر فسفات تریپل (TSP) و با آمونیاک مونوآمونیوم فسفات (MAP) و دی آمونیوم فسفات (DAP) تولید می‌شود و در صورتی که بتوان اسید فسفریک را گرم کرد تا آب موجود در آن خارج شود و با آمونیاک واکنش دهد پلی فسفات آمونیوم تولید می‌شود. استفاده بی‌رویه از کود فسفر باعث اختلال در جذب سایر عناصر ازجمله آهن، روی و منگنز می‌شود.

در کود فسفر میزان درصد P به‌صورت درصد فسفو پنت اکسید (P2O5) بیان می‌شود که برای به دست آوردن میزان درصد P از ضریب ۰٫۴۳۷ استفاده می‌شود. مثال کود کامل ۱۲٫۲۴٫۱۲ که حاوی ۲۴ درصد P2O5 است حاوی ۱۰٫۵ درصد P است.

۱۰٫۵=۰٫۴۳۷ * ۲۴

راهکارهای بهبود استفاده از کود فسفر در خاک

اصلاح خصوصیات خاک سطحی

مدیریت خاک سطحی

مدیریت منابع فسفاته

بهینه‌سازی استفاده از کود فسفر

از طریق زمان‌بندی مناسب و مقدار اقتصادی که معمولاً این کودها را به‌صورت ردیفی در هنگام کاشت محصول و یا به‌صورت پخش در سطح خاک هنگام شخم بکار می‌روند.

دلایل استفاده بهینه از این کودها

منبعی که کود فسفر از آن تولید می‌شوند (سنگ فسفات و خاک فسفات) بسیار محدود و تجدیدناپذیر است بنابراین باید از کود P به‌طور مؤثری استفاده شود.

در کشورهای در حال توسعه که به افزایش تولید مواد غذایی جهت بهبود معیشت مردم توجه ویژه‌ای دارند، حفظ و بهبود وضعیت این عنصر در خاک برای رشد محصولات غذایی موردنیاز از اهمیت بالایی برخوردار است.

مصرف بی‌رویه از کود فسفر بالا در خاک (کودهای شیمیایی و کودهای آلی) یکی از دلایل عمده آلودگی آب‌های سطحی به این عنصر است که این عامل باعث ایجاد خسارات جبران‌ناپذیری به محیط زیست می‌شود.

کودد فسفر

نکات قابل توجه

در هنگام کاشت بذر حتماً کود فسفر را در نزدیک آن به خاک اعمال کنید. این کار در خاک‌های با فسفر پایین می‌تواند بسیار مفید باشد. در صورتی که خاک شما از میزان فسفر پایینی برخوردار است و کود را بر روی خاک پخش می‌کنید، احتمال جذب این عنصر توسط گیاه بسیار پایین‌تر می‌باشد.

پیش از استفاده از این کود فسفر می‌توانید آهک را به خاک‌های اسیدی اعمال کنید تا pH خاک را تا حدودی افزایش دهد. زمانی که pH به بالاتر از ۵ برسد، آلومینیوم موجود در خاک کاهش می‌یابد و در نتیجه فسفر با آلومینیوم خاک وارد واکنش نمی‌شود و بیشتر در دسترس گیاه قرار خواهد گرفت.

P می‌تواند به سرعت با آهن و آلومینیوم موجود در خاک به‌خصوص زمانی که pH پایین‌تر از ۵ است واکنش دهد و آن را از دسترس گیاه خارج نماید. در نتیجه قلیایی نمودن خاک یکی از نکاتی است که برای در دسترس پذیرتر نمودن این عنصر برای گیاه باید همواره به آن توجه نمود.

pH نکته‌ای است که همواره باید در هنگام استفاده از این کودها به آن‌ها توجه نمود. بهترین pH برای جذب این عنصر توسط گیاهان در حدود ۶٫۵ الی ۷ گزارش شده است. در pH های بالاتر از ۷ نیز فسفات‌های کلسیم تشکیل می‌شود که مانع از جذب این عنصر برای گیاه می‌شوند.

برای خرید کود فسفر و سایر انواع کودها و دیگر محصولات کشاورزی به فروشگاه بذر ظرافت مراجعه فرمایید.

همچنین از راه‌های زیر نیز می‌توانید محصولات ما را ملاحظه و خرید نمایید:

۱- مراجعه به صفحه اینستاگرامی به آدرس:

https://www.instagram.com/zerafat_shop/

https://www.instagram.com/zerafat.shop

۲- مراجعه به کانال تلگرامی به آدرس:

https://t.me/zerafat_shop

۳- تماس با شماره موبایل: ۰۹۱۳۵۵۵۵۹۳۳

آردینی اوخو
دوشنبه 15 شهریور 1400
بؤلوملر :

کود پتاس و تاثیر آن بر سلامت گیاه

0 گؤروش
یازار:‌

کود پتاس یکی از مهم‌ترین منابع تأمین عنصر پتاسیم در گیاهان محسوب می‌شود. عنصر پتاسیم نظیر سایر ریزمغذی‌ها یکی از مهم‌ترین عناصر میکرو گیاهان است. این عنصر ارزشمند بسیاری از فرآیندهای فیزیولوژیک گیاهان را هدایت می‌کند هرچند که در مقادیر کم موردنیاز گیاهان است. گیاهان در کمبود پتاسیم مقاومت خودشان را به تنش‌ها، آفات و بیماری‌ها از دست می‌دهند همچنین با این کمبود پتاسیم فرآیندهای مهمی نظیر تنفس سلولی، فتوسنتر، تبخیر و تعرق دچار اختلال می‌گردد. بنابراین شناخت علائم کمبود عنصر پتاسیم و رفع نیاز گیاه در اولویت برنامه تغذیه زارعین و گلخانه داران قرار خواهد گرفت.

پتاس چیست؟

پتاس نمکی غنی از پتاسیم است که از رسوبات زیرزمینی که میلیون‌ها سال پیش از تختخواب‌های دریایی تبخیر شده استخراج شده است. پتاسیم یک عنصر اساسی برای زندگی گیاهان، حیوانات و حیوانات است. اصطلاح پتاس به گروهی از مواد معدنی و مواد شیمیایی پتاسیم اطلاق می‌شود. این ترکیب، کلرید پتاسیم، یک نیروی مسلط در بازار جهانی پتاس است.

پتاسیم یک عنصر مهم است زیرا وقتی کمبود پتاسیم در خاک وجود دارد، از کود پتاس برای کمک به افزایش عملکرد محصولات زراعی و بهبود کیفیت گیاه استفاده می‌شود. پتاسیم گیاهان را از درجه حرارت شدید محافظت می‌کند. این گیاه به گیاهان در مبارزه با استرس و بیماری کمک می‌کند و از آفات مانند علف‌های هرز و حشرات جلوگیری می‌کند.

کود پتاس

اهمیت پتاسیم در کشاورزی

پتاسیم در کشاورزی و باغداری خاک بسیار مهم است. به‌عنوان ماده تشکیل دهنده کودهای مصنوعی استفاده می‌شود. به نظر می‌رسد کود پتاس باعث افزایش عملکرد محصول، تولید غلات غنی از نشاسته و پروتئین گیاهان می‌شوند. علاوه بر این، کودهای پتاسیم ممکن است به بهبود ایمنی گیاهان نسبت به تغییرات آب‌وهوا، بیماری‌ها و نماتدها کمک کند. پتاسیم بیشتر در هیدروپونیک برای بهبود رشد ریشه و تقویت تحمل به خشکی مورداستفاده قرار می‌گیرد. همچنین ساختمان سلولز را تقویت کرده و در نتیجه مسکن را کاهش می‌دهد

کود پتاس به گیاهان در مقابل استرس، آفات و بیماری‌ها کمک می‌کند. علاوه بر نقش اساسی در فرآیندهای متابولیک گیاهان، پتاسیم، در صورت تهیه کافی، به گیاهان کمک می‌کند ترکیبات دفاعی تولید کنند که به آن‌ها در مبارزه با آفات کمک می‌کند. غلظت کافی پتاسیم در گیاهان همچنین سلول‌ها و بافت ها را سخت می‌کند، در برابر نفوذ عوامل بیماری‌زا و آفات حشرات و ترمیم هرگونه بافت آسیب دیده. تأمین منابع کافی پتاسیم به محصولات زراعی بهترین راه برای کاهش نیاز آن‌ها به درمان‌های کنترل آفات است.

پتاسیم و تغذیه متعادل گیاهان زراعی

برای به دست آوردن حداکثر پاسخ به کود پتاس، منابع کافی برای سایر مواد مغذی گیاه موردنیاز است. با این حال، چندین رابطه منحصربه‌فرد بین پتاسیم و سایر مواد مغذی وجود دارد. لقاح با پتاسیم بالا می‌تواند میزان منیزیم موجود در گیاه را کاهش دهد و ممکن است منجر به کمبود منیزیم محصولات زراعی که در خاک‌هایی تولید می‌شوند که از نظر منیزیم کم هستند، شود. این مشکل اغلب با محصولاتی که در خاک‌های شنی رشد می‌کنند، به‌ویژه در خاک‌های دشت ساحلی جنوب ایالات متحده آمریکا روبرو می‌شویم.

برعکس، محصولات زراعی که در خاک‌های منیزیم پر از منیزیم رشد می‌کنند، می‌توانند دچار کمبود پتاسیم شوند، به‌خصوص اگر خاک‌های دارای فسفر بالا و پتاسیم کم باشند. این مشکل به‌ویژه در خاک‌های دشت سیل رودخانه می سی‌سی پی شدید است. شستشوی پتاسیم در خاک‌های اسیدی و شنی ممکن است با آهک زدن خاک به pH 6.2 تا ۶٫۵ کاهش یابد. با این حال، کاربردهای زیاد سنگ آهک به خاک کم پتاسیم ممکن است کمبود پتاسیم محصولات زراعی را که در آن خاک‌ها رشد می‌کنند، القا کند.

کود پتاس

عملکرد پتاسیم در گیاهان

پتاسیم در اصل نقش مهمی در فرآیندهای فیزیولوژیکی گیاه دارد. بنابراین برای رشد مناسب و تکثیر در گیاهان در مقادیر زیادی موردنیاز است. این ماده پس از نیتروژن بسیار مهم است زیرا مواد مغذی موردنیاز گیاهان است. همچنین به دلیل عامل مؤثر در تعدادی از فرآیندهای بیولوژیکی و شیمیایی موجود در گیاهان، ماده مغذی با کیفیت نامیده می‌شود. در اینجا دلیل پتاسیم در گیاهان مهم است:

پتاسیم تنظیم باز و بسته شدن روزنه‌ها را انجام می‌دهد بنابراین جذب دی اکسید کربن را تنظیم می‌کند بنابراین باعث افزایش فتوسنتز می‌شود.

این ماده باعث فعال شدن آنزیم‌های مهم بیوشیمیایی برای تولید آدنوزین تری فسفات می‌شود انرژی برای سایر فرایندهای شیمیایی و فیزیولوژیکی مانند دفع مواد زائد در گیاهان تأمین می‌کند.

این ماده درآب و سایر نمک‌ها در بافتهای گیاهی و سلول‌ها نقش دارد.

پتاسیم همچنین پروتئین و نشاسته را در گیاهان تسهیل می‌کند.

آنزیم‌های مسئول عملکردهای خاص را فعال می‌کند.

کود پتاسیم باعث افزایش محصول می‌شود زیرا:

رشد ریشه را افزایش داده و تحمل به خشکی را بهبود می‌بخشد.

سلولز ساخته و مسکن را کاهش می‌دهد.

حداقل ۶۰ آنزیم درگیر در رشد را فعال می‌کند.

کمک به فتوسنتز و تشکیل مواد غذایی.

به انتقال قندها و نشاسته‌ها کمک می‌کند.

غلات غنی از نشاسته تولید می‌کند.

پروتئین گیاهان را افزایش می‌دهد.

باعث حفظ تورگور، از بین رفتن آب و پژمردگی می‌شود.

به عقب ماندگی در گسترش بیماری‌های زراعی و نماتد کمک می‌کند.

جذب پتاسیم توسط محصولات زراعی:

زمان جذب پتاسیم با گیاهان مختلف متفاوت است. با این حال، گیاهان به‌طورکلی اکثر پتاسیم خود را در مرحله رشد زودرس نسبت به نیتروژن و فسفر جذب می‌کنند.

آزمایش‌های مربوط به جذب پتاسیم توسط ذرت نشان داد که ۷۰ تا ۸۰ درصد با زمان ابریشم جذب می‌شود و ۱۰۰ درصد آن نیز سه تا چهار هفته پس از ابریشم جذب می‌شود. انتقال پتاسیم از برگ و ساقه به دانه بسیار کمتر از فسفر و ازت بود. مدت زمان تشکیل دانه ظاهراً برای تأمین پتاسیم مهم نیست.

جذب پتاسیم

در دسترس بودن و جذب زیاد پتاسیم توسط گیاهان از خاک با عوامل مختلفی متفاوت است. میزان تنفس توسط گیاهان تا حد زیادی عامل تعیین‌کننده جذب مناسب و انتقال پتاسیم توسط گیاهان است. جذب آن به انرژی کافی بستگی دارد. پتاسیم نقش مهمی در محل قرارگیری مواد مغذی اساسی، آب و سایر مواد موجود در ریشه از طریق ساقه به برگ‌ها دارد. همچنین از طریق کودهایی به شکل کا ۲ او تهیه می‌شود.

بافتهای گیاهی فرم موجود در این کودها را تجزیه و تحلیل کرده و آن را به شکل زیستی بیشتری تبدیل می‌کنند. به شکل یون‌های پتاسم جذب می‌شود. این پتاسیم قابل تعویض است زیرا می‌توان آن را با سایر یون‌های مثبت (کاتیون‌ها) مانند هیدروژن، کلسیم و منیزیم جایگزین کرد. این مبادله به سرعت و به دفعات اتفاق می‌افتد. پتاسیم موجود در محلول خاک ممکن است توسط گیاه جذب شود یا با آبشویی از خاک از بین برود به‌خصوص در خاک‌های شنی و درشت.

علائم کمبود پتاسیم

پتاسیم یک عنصر بسیار متحرک در گیاه است و از بافت پیرتر به جوان‌تر منتقل می‌شود. در نتیجه، علائم کمبود کود پتاس معمولاً ابتدا در برگ‌های پایین گیاه رخ می‌دهد و با افزایش شدت کمبود، به سمت بالا پیش می‌رود. یکی از شایع‌ترین علائم کمبود پتاسیم، سوزش زرد یا شلیک (کلروز) در حاشیه برگ است.

در موارد شدید، حاشیه شاخه‌ای برگ ممکن است خارج شود. با این حال، با محصولات پهن برگ، مانند سویا و پنبه، ممکن است کل برگ ریخته شود و در نتیجه دفع زودرس محصول باشد. محصولات کمبود کود پتاس به آرامی رشد می‌کنند و دارای سیستم ریشه‌ای ضعیف نیستند. ساقه‌ها ضعیف هستند و جای دادن محصولات غلات مانند ذرت و دانه‌های کوچک متداول است.

حبوبات برای پتاسیم خاک رقیب خوبی ندارند و غالباً توسط چمنزارهای مرتع چمنزار شلوغ هستند. هنگامی که کود پتاس کافی نیست، ممکن است کشتن زمستان محصولات زراعی چند ساله مانند یونجه و علفزار رخ دهد.

کود پتاس

انتخاب منبع مناسب پتاسیم

به منظور حفظ باروری خاک، بهبود محصول، بهبود عملکرد محصول و یا کیفیت محصول، آن‌ها یا به‌صورت مستقیم روی گیاه (شاخ و برگ) استفاده می‌شوند و یا به محلول‌های آبی اضافه می‌شوند.

اصول کاربرد کود پتاس

استفاده مؤثر از تمام مواد مغذی شامل به‌کارگیری میزان صحیح استفاده شده و گسترش یکنواخت است. این بدان معناست که باید پراکندگی کودها و پاششهای کود کالیبره شوند تا میزان مناسب کود مورداستفاده را ارائه دهند. به‌طور صحیح تنظیم شوند تا به‌طور مساوی در عرض دوره (الگوی پخش عرضی) پخش شود. الگوی گسترش طولی نیز اهمیت دارد، اما در عمل ما به تولیدکنندگان متکی هستیم.

تنظیم الگوی گسترش برای کودهای جامد با آزمایش پخش‌کننده حاصل می‌شود که توسط اپراتورهای آموزش دیده با سینی و یک برنامه رایانه‌ای انجام می‌شود. این یک کار تخصصی است و باید از اعضای طرح ملی پخش اسپایدر استفاده شود.

انواع کودهای پتاس

کود پتاس در انواع مختلف و ترکیبات گوناگون به بازار معرفی شده‌اند. وجه مشترک تمامی این کودها در حضور عنصر ارزشمند پتاسیم است. عنصر پتاسیم با عنصر کلر در ترکیب شیمیایی یک نوع از کود پتاس به نام پتاسیم کلرور همراه شده است. در ترکیباتی دیگر عنصر پتاسیم با عنصر نیتروژن یا گوگرد ترکیبات پتاسیم نیترات یا پتاسیم سولفات را تشکیل می‌دهند. درصد حضور پتاسیم در هر یک از ترکیبات بسته به فرمول شیمیایی آن ترکیب متفاوت است، شناخت ترکیبات حاوی عنصر پتاسیم موجب می‌شود که با علائم کمبود پتاسیم در هر گیاه بسته به شرایط منطقه و گیاه موردنظر چاره جویی شود.

برای خرید کود پتاس و سایر انواع کودها و دیگر محصولات کشاورزی به فروشگاه بذر ظرافت مراجعه فرمایید.

همچنین از راه‌های زیر نیز می‌توانید محصولات ما را ملاحظه و خرید نمایید:

۱- مراجعه به صفحه اینستاگرامی به آدرس:

https://www.instagram.com/zerafat_shop/

https://www.instagram.com/zerafat.shop

۲- مراجعه به کانال تلگرامی به آدرس:

https://t.me/zerafat_shop

۳- تماس با شماره موبایل: ۰۹۱۳۵۵۵۵۹۳۳

آردینی اوخو
دوشنبه 15 شهریور 1400
بؤلوملر :

آشنایی با کود مرغی

0 گؤروش
یازار:‌

فضولات دامی از قرن‌ها پیش به‌عنوان کود مورداستفاده قرار می‌گیرند که در این بین کود مرغی به دلیل داشتن مقدار بالای نیتروژن یکی از مطلوب‌ترین کودهای آلی شناخته شده است. کود دامی و مرغی از منابع کودهای آلی هستند که استفاده از آن‌ها در نظام‌های مدیریت پایدار خاک مرسوم است. این کودها باعث اصلاح ویژگی‌های فیزیکی، شیمیایی و میکروبی خاک می‌شوند. درصد نیتروژن کود گاوی بیشتر از کود گوسفندی است ولی درصد فسفر و پتاسیم کود مرغی از کودهای گاوی و گوسفندی بیشتر است.

کود مرغی

کود مرغی موجب اصلاح فعالیت بیولوژیکی، کشت و کار و خواص شیمیایی خاک می‌شود. مقدار سه تن کود مرغی تازه معادل 50 کیلوگرم سولفات پتاسیم، 100 کیلوگرم سوپر فسفات تریپل و 50 تا 100 کیلوگرم اوره می‌باشد. کود مرغی ترکیب شیمیایی بسیار متفاوت نسبت به سایر کودهای حیوانی دارد. این بدان علت است که در کود مرغی مقادیر نسبتاً زیاد اسید اوریک و سایر اورئیدها وجود دارند. این مواد از اَشکال مختلف اوره هستند و برای گیاهان زراعی می‌توانند به‌وسیله جذب از خاک و ورود به داخل بافت گیاه بسیار سمی‌باشند. کود مرغی تازه حدود 70 درصد رطوبت دارد. کود مرغی اگر به‌درستی نگه‌داری و به مزرعه منتقل و مصرف شود، کود بسیار باارزشی می‌باشد.

مزایای استفاده از کود مرغی

کود مرغی به‌عنوان منبع تغذیه برای سبزی‌ها باعث ایجاد یک خاک مناسب برای رشد آن‌ها خواهد شد.

بعد از استفاده می‌بینید که سبزی‌ها شما رشد بیشتری داشته و سالم‌تر خواهند بود.

در بین کودهای حیوانی کود مرغی بیشترین خواهان را برای کاربرد در سبزی‌ها دارد.

کود مرغ برای کشت سبزی‌ها فوق‌العاده است اما چیزهایی هست که باید در مورد آن بدانید تا آن را درست مصرف کنید.

کود مرغی میزان بالایی نیتروژن داشته و همچنین منبع مناسبی از پتاسیم و فسفر است.

وجود درصد بالایی از نیتروژن و تعادل عناصر غذایی باعث شده که کود مرغی بهترین کود حیوانی در نظر گرفته شود.

اما میزان بالای نیتروژن در کود مرغی درصورتی‌که به‌درستی کمپوست نشده باشد برای گیاه خطرناک است.

کود مرغی خام می‌تواند باعث سوختگی و مرگ گیاه شود.

شرایط نگه‌داری کود مرغی

نگه‌داری توده کود مرغی در فضای باز و در معرض باد و باران موجب هدر رفتن نیتروژن آن به شکل گاز آمونیاک می‌شود. بوی تند متصاعد شده از کود مرغی در واقع حاصل تصعید از گاز آمونیاک است که در نتیجه ارزش غذایی کود مرغی از نظر نیتروژن کاهش می‌یابد. برای کاهش خروج گاز آمونیاک و بوی تند کود مرغی و کاستن تلفات آبشویی فسفر و عناصر غذایی کم‌مصرف و خارج شدن این عناصر از دسترس ریشه گیاه، کود مرغی را با مصرف سولفات آلومینیوم اصلاح می‌کنند. برای حفظ نیتروژن کود مرغی و کاهش بوی گاز آمونیاک و تلفات نیتروژن، کود سوپر فسفات تریپل به مقدار 50 کیلوگرم به ازای هر تن کود مرغی استفاده می‌شود. فسفات با آمونیوم کود مرغی ترکیب شده و از هدر روی نیتروژن مرغی جلوگیری می‌کند. کمپوست کردن کود مرغی با گوگرد نه تنها آلودگی زیست محیطی مربوط به کود مرغی را کاهش می‌دهد بلکه موجب افزایش تأثیر زراعی آن نیز می‌شود. با کمپوست کردن کود مرغی محصولی به دست می‌آید که حمل‌ونقل و کاربرد آن راحت‌تر انجام می‌گیرد.

کود مرغی

طرز تهیه کمپوست از کود مرغی

کمپوست کردن کود مرغی ساده است. درصورتی‌که صاحب مرغ هستید می‌توانید از بستر آن‌ها برای این منظور استفاده کنید. قدم دوم این است که بستر استفاده شده توسط مرغ‌ها را برداشته و داخل مخزن کمپوست قرار دهید. مرتباً و به‌طور کامل آن را خیس کنید و هر چند هفته آن را به هم بزنید تا با آن هوارسانی کنید. به‌طور متوسط حدود ۶ تا ۹ ماه طول می‌کشد تا کمپوست به‌درستی آماده شود. زمان دقیق آماده شدن کمپوست بستگی به شرایطی دارد که کمپوست تحت آن شرایط آماده می‌شود. درصورتی‌که از انجام درست کار مطمئن نیستید می‌توانید ۱۲ ماه صبر کنید تا کمپوست به‌طور کامل آماده شود. فرایند کمپوست‌سازی به پایان رسید می‌توانید از آن استفاده کنید به این صورت که به‌طور یکنواخت آن را در سطح خاک باغ پخش کنید. می‌توانید برای اینکه از یک بیل یا یک چنگک استفاده کنید.

تعیین مقدار مصرف کود مرغی

بهترین روش در تعیین مقدار مصرف کود مرغی در هر هکتار انجام تجزیه فیزیک و شیمیایی کود مرغی می‌باشد. در این تجزیه مقدار عناصر غذایی موجود در این کود و خواص شیمیائی آن مخصوصاً pH مشخص می‌شود. مقدار مصرف آن با توجه به تجزیه کود مرغی و آزمون خاک زراعی تعیین می‌شود.

زمان و نحوه مصرف کود مرغی

در فصول مختلف سال کود مرغی را در مزارع مصرف می‌کنند. با مصرف آن در فصل پائیز بیشترین زمان برای تجزیه کود مرغی و آزادسازی عناصر غذایی موجود در آن فراهم می‌گردد. کاربرد کود مرغی در فصل پائیز به‌منظور جلوگیری از هدر رفتن نیتروژن در خاک‌های با بافت سبک توصیه نمی‌شود. کاربرد آن در فصل بهار برای هدر روی نیتروژن در مزرعه فرصت کمی وجود دارد. به‌هرحال مصرف آن در فصل بهار، انجام عملیات زراعی و کاشت را به تأخیر می‌اندازد و می‌تواند موجب افزایش فشردگی خاک شود. در بیشتر مواقع کود مرغی را در فصول تابستان و زمستان مصرف می‌کنند. هنگام مصرف کود مرغی قبل از کاشت، مخلوط کردن کامل آن با خاک به‌وسیله شخم زدن خاک برای اجتناب از قرار گرفتن بذور در محل دارای کود مرغی به‌شدت توصیه می‌شود. چون امکان دارد بذور گیاهان زراعی در اثر سمیت آمونیاک موجود در این کود جوانه نزنند و یا گیاهچه حاصل از آن‌ها از بین بروند. تقریباً 65 تا 50 درصد نیتروژن موجود در قسمت آلی کود مرغی برای گیاهان هر ساله قابل‌استفاده است. بعد از مصرف کود مرغی تقریباً 20 درصد نیتروژن کل آن برای گیاهان زراعی در سال دوم و حدود 5 تا 10 درصد آن در سال سوم قابل‌استفاده است.

مصرف صحیح و پخش درست کود مرغی در سطح مزرعه به‌منظور حداکثر استفاده از ارزش کود مرغی و قرار گرفتن عناصر غذایی آن به یک اندازه برای گیاهان زراعی مهم می‌باشد. مقدار تلفات نیتروژن کود مرغی پس از پخش در سطح مزرعه به فاصله زمانی مصرف و اختلاط آن با خاک بستگی دارد. اختلاط آن با خاک در طی مدت 12 ساعت پس از پخش کود مرغی برای به حداکثر رساندن بازدهی نیتروژن بسیار مطلوب است. کود مرغی نیز غنی از مواد و عناصر غذایی می‌باشد. عناصر موجود در این کود چه به شکل جامد و چه مایع قابل استفاده برای گیاه می‌باشند. کلسیم، منیزیم، سدیم و عناصر دیگر موجود در فضولات مرغی موجب تقویت خاک و در نتیجه افزایش محصول خواهد شد. این کود همچنین باعث افزایش قابلیت نگه‌داری رطوبت و افزایش تهویه در خاک شده و از فرسایش خاک جلوگیری می‌کند. این کود همچنین فعالیت بیولوژیکی خاک را افزایش می‌دهد.

کود مرغی

برای خرید کود مرغی و سایر انواع کودها و دیگر محصولات کشاورزی به فروشگاه بذر ظرافت مراجعه فرمایید.

همچنین از راه‌های زیر نیز می‌توانید محصولات ما را ملاحظه و خرید نمایید:

۱- مراجعه به صفحه اینستاگرامی به آدرس:

https://www.instagram.com/zerafat_shop/

https://www.instagram.com/zerafat.shop

۲- مراجعه به کانال تلگرامی به آدرس:

https://t.me/zerafat_shop

۳- تماس با شماره موبایل: ۰۹۱۳۵۵۵۵۹۳۳

آردینی اوخو
دوشنبه 15 شهریور 1400
بؤلوملر :

گل شمعدانی

0 گؤروش
یازار:‌

شمعدانی

گل شمعدانی به‌عنوان یک گیاه کلاسیک و آفتاب‌دوست در باغچه‌ها معروف است. شمعدانی دارای شمایل جمع‌وجوری بوده و برگ‌های شکلاتی- بنفش زیبایی دارد. همچنین خوشه‌هایی از گل‌های زیبا برای آن مشاهده می‌شوند. نژادهای ماوریک و bullseye یکی از بهترین و قوی‌ترین نژادهای این گیاه می‌باشند. این واریته ها نسبت به سایر گونه‌های بنفش‌برگ قوی بوده و در شرایط گرم همواره شکوفه خواهد داد. سری نژادی است که از طریق بذر پرورش داده می‎‌شود.

شمعدانی

کاشت گل شمعدانی

یکی از راه های تکثیر، قلمه زدن شمعدانی است. دقت فرمایید در مورد کاشت بذر شمعدانی در راهنمای کاشت بذر شمعدانی به‌صورت کامل نوشته‌ایم سعی کنید به آن روش کاشت کنید:

۱- سوراخ‌هایی را به‌صورت عریض و با عمق کم حدود نیم سانتی‌متر حفر کنید هر حفره حدود دو برابر قطر بذر گل شمعدانی باشد.

۲- خاک کوکوپیت یا ترکیب پیت ماس را با استفاده از مواد ارگانیک، اصلاح کنید

۳- به‌آرامی بستر را با آب‌پاش مرطوب کنید سپس روی آن را یک نایلون سفید بکشید سپس در دمای ۲۰ درجه قرار دهید دقت کنید دما خیلی مهم است

۴- مدت ۳ الی ۷ روز زمان می‌برد جوانه‌زنی کند دقت کنید تو این مدت هر زمان خاک خشک شد با آب‌پاش اسپری کنید

۵- زمانی که جوانه‌ها ۴ برگی شدند روی نایلون یک سوراخ ایجاد کنید حالا بستر را کنار پنجره نورگیر قرار دهید دقت کنید غیرمستقیم باشد

۶- بعد از یک هفته مجدداً سوراخ دیگری ایجاد کنید این کار را آن‌قدر در طول زمان انجام دهید تا گیاه به هوای بیرون عادت کند

شمعدانی

آبیاری

۱- این گیاه به‌سرعت رشد کرده و با توجه به تفاوت‌هایش نسبت به گیاهان چوبی، نیاز به‌دقت بیشتری در آبیاری دارد.

۲- برای نگهداری گل شمعدانی حتی‌الامکان صبح‌ها آبیاری را انجام دهید تا از بیماری‌های ناشی از آبیاری شبانه اجتناب کنید.

۳- به منظور جلوگیری از پژمردگی گل شمعدانی وقتی‌که گیاه شروع به پژمرده‌شدن می‌کند، به‌آرامی و به‌صورت عمیق آبیاری کنید.

۴- تقسیم فرایند آبیاری به دو تکه با فاصله چند دقیقه نسبت به هم باعث نفوذ بیشتر آب می‌شود.

۵- استفاده از آبیاری قطره‌ای و شلنگ جذب‌کننده برای آبیاری بهینه و صرفه‌جویی در مصرف آن مفید است.

۶- هیچ‌گاه بیش‌ازحد آب ندهید، زیرا مشکلات ریشه‌ای ایجاد می‌کند.

۷- مالچ از تبخیر آب در آب‌وهوای داغ و خشک جلوگیری می‌کند و نرخ آن را کاهش می‌دهد.

۸- در اقلیم‌های خشک، یک حلقه خاک دور گیاه شکل دهید تا آب را به مدت طولانی‌تر نگه دارد.

شمعدانی

هرس‌کردن

۱- گیاهان بلند را می‌توانید ببرید یا هرس کنید تا رشد جدید و قدرتمندانه در آن‌ها تحریک شود.

۲- ساقه‌های گیاهان گل‌دار و یا برگ‌دار را درست بالاتر از محل رویش برگ‌های قدیمی هرس نمایید.

۳- جلوی رشد اضافی را بگیرید تا قسمت اصلی گیاه رشد قوی‌تری داشته باشد.

۴- برای گل دادن شمعدانی گل‌های مرده را جدا کنید تا گل‌های جدید به رویش تشویق شوند.

۵- در صورت نیاز شاخ‌وبرگ مرده، پژمرده و معیوب را جدا نمایید.

۶- تعدادی از شاخ‌وبرگ‌ها را در حین تعویض گلدان جدا نمایید تا از میزان فشار وارد بر گیاه در ریشه‌ی جدیدش بکاهید.

۷- در انتهای فصل گیاهان را پاک کنید تا میزان شکل‌گیری بیماری و آفت در آن‌ها کاهش یافته و ناحیه تمیز نگه داشته شود.

۸- از قرار دادن بخش‌های بیمار گیاه در کمپوست پرهیز کنید، زیرا خطر انتشار بیماری آن‌ها وجود دارد.

تکثیر از بذر

۱- در اوایل فصل بذر را از گیاهان بالغ جمع‌آوری کنید تا گرفتار بیماری‌های مربوطه نشده باشند.

۲- بذرها را در گلدان‌ها یا بسته‌های برچسب‌دار جای دهید (سال جمع‌آوری بذر را روی برچسب‌ها قید کنید).

۳- آن‌ها را در محیط خشک و خنک داخلی قرار دهید.

۴- اگر نگه‌داری طولانی‌مدت مدنظرتان است، آن‌ها را در یخچال نگه دارید.

کودرسانی

اکثر گیاهان به یک غذای همه‌منظوره و معمول نیاز دارند که یا مختص به گیاهان خاصی است (بر روی بسته‌ی کود درج‌شده) یا عمومی بوده و درصد خاصی از نیتروژن و فسفر و پتاسیم دارد. در اوایل چرخه پرورش گیاه به آن کودرسانی کنید؛ اگر گیاهتان تابستانی است در فصل بهار و اگر گیاهتان زمستانی است، در فصل پاییز این کار را انجام دهید. اگر گیاهتان برگ‌دار است، از کودی استفاده کنید که میزان نیتروژن بالاتری دارد (اولین عدد در برچسب کود). برای گلدهی شمعدانی برای گیاهان گل‌دار یا میوه‌دار، از کودی استفاده کنید که فسفر بالاتری دارد (عدد وسطی).
اگر از کود محلول استفاده می‌کنید:

۱- همانند دستورالعمل‌های روی بسته، کود را مخلوط نمایید.

۲- برگ شمعدانی و خاک را با آن خیس کنید.

۳- عملیات را تکرار کنید.

اگر از کود دانه‌ای استفاده می‌کنید:

۱- مقداری کود همه‌منظوره را به میزان سبک و در زیر ساقه‌ها و شاخ‌وبرگ گیاه پخش کنید.

۲- با آرامی و به‌صورت عمیق آبیاری کنید.

برای خرید بذر گل شمعدانی و سایر بذر گل ها به فروشگاه بذر ظرافت مراجعه فرمایید.

همچنین از راه‌های زیر نیز می‌توانید محصولات ما را ملاحظه و خرید نمایید:

۱- مراجعه به صفحه اینستاگرامی به آدرس:

https://www.instagram.com/zerafat_shop/

https://www.instagram.com/zerafat.shop/

۲- مراجعه به کانال تلگرامی به آدرس:

https://t.me/zerafat_shop

۳- تماس با شماره موبایل: ۰۹۱۳۵۵۵۵۹۳۳

آردینی اوخو
یکشنبه 14 شهریور 1400
بؤلوملر :

گل محمدی

0 گؤروش
یازار:‌

گل محمدی گلی زیبا و زینتی است که خواص دارویی و درمان زیادی دارد. از گل محمدی علاوه بر تهیه گلاب برای تهیه انواع دمنوش گل محمدی و همچنین آشپزی استفاده می‌شود. بخور گل محمدی، جوشانده گل محمدی، چای گل محمدی، شربت گل محمدی، مربای گل محمدی، حلوای گل محمدی از مهم ترین موارد مصرف این گیاه هستند. گل محمدی از طریق تقسیم ریشه و قلمه قابل تکثیر است. گل محمدی به‌صورت بوته‌ای و درختچه‌ای رشد می‌کند. از جمله گیاهان چندساله است. گل‌های به نسبت بزرگی به رنگ صورتی و قرمز دارد، گل‌های این گیاه عطر خاصی دارند طوری که به هنگام شکفتن فضا را عطرآگین می‌کنند. گل محمدی به گل سرخ نیز مشهور است. گل محمدی شاخه‌ای تیغ‌دار و استوانه‌ای شکلی دارد. این قسمت‌های مورداستفاده گل محمدی کاسبرگ‌های این گیاه است. برگ‌های گل سرخ (گل محمدی) به رنگ سبز است. از مهم‌ترین کاربرد گل سرخ استفاده از اسانس این گیاه برای معطرسازی و تهیه عطر و گلاب می‌باشد. به‌عنوان یک چاشنی به خورشت اضافه می‌شود در ماست و دوغ نیز کاربرد دارد. خواص داروئی نیز دارد. از گل محمدی خشک برای تهیه دم‌نوش و موارد دیگر استفاده‌ می‌کنند. این گیاه جاذب حشراتی همچون زنبورعسل و پروانه است. گل‌های این گیاه کاسبرگ‌های فراوانی دارد. در مرکز گل سرخ دانه‌های ریز زرد رنگ متمایل به نارنجی وجود دارد که زیبایی گل را دوچندان می‌کند.

گل محمدی

گل محمدی از زیباترین و مهم‌ترین رزهای جهان است. این گیاه به خاطر رایحه فوق‌العاده و همچنین تنوع ارقام و ژنوتیپ های آن در بسیاری از نقاط جهان کشت می‌شود. اگر چه در رابطه با آغاز و چگونگی کشت و همچنین زمان ورود ارقام مختلف این گیاه به کشور اطلاعاتی در دست نیست ولی به نظر می‌رسد گل محمدی مانند بعضی دیگر از گونه‌های جنس رز خاورمیانه به اروپای غربی منتقل و کشت شده است. علت نام رز دمشقی نیز احتمالاً به این دلیل است که نخستین بار گل محمدی از دمشق به اروپا منتقل گردیده است. طبق اسناد موجود، تقطیر گل و استخراج گلاب در ایران از اواخر قرن هفتم میلادی آغاز شد و سپس در قرن چهاردهم به قسمت‌هایی از امپراتوری عثمانی و آسیای صغیر گسترش یافته است. بر اساس گزارش ابن خلدون در قرن هشتم و نهم میلادی، گلاب یکی از اقلام مهم تجاری ایران به هند و چین بوده است.

از اوایل قرن دهم میلادی، صنایع مربوط به فرآوری گل محمدی در ایران و به‌خصوص در شیراز متمرکز گردید. این صنعت به‌تدریج از ایران به هند، عربستان، شمال آفریقا و اسپانیا انتقال یافت. مسافران و جهان گردان نیز گل محمدی را از آسیای صغیر به فرانسه و اروپای غربی بردند. به گونه‌ای که در کتاب‌های آلمانی و ایتالیایی در قرن‌های پانزدهم و شانزدهم میلادی، روش‌های استخراج گلاب و اسانس گل محمدی توصیف شده است. در آن زمان ایران بزرگ‌ترین تولیدکننده گلاب بوده و گلاب ایرانی با کشتی‌های هندی و پرتغالی و از طریق بنادر خلیج فارس به نقاط مختلف دنیا صادر می‌شده است.

در اکثر منابع معتبر علمی از گل‌ها و اسانس گل محمدی به‌عنوان دارو یاد شده و خواص درمانی آن مورد تأکید قرار گرفته است. مواد مؤثره این گیاه خاصیت ضدافسردگی داشته و تقویت‌کننده قلب است و همچنین التهاب را کاهش داده و کم‌وبیش مسکن در د است. اسانس این گیاه نیز خاصیت ضد باکتریایی، ضد میکروبی و آنتی‌اکسیدانی دارد. برخی تحقیقات نشان می‌دهد اسانس گل محمدی اثرات ضدویروس ایدز دارد. از گل‌های گل محمدی به‌عنوان یک ملین ضعیف نیز استفاده می‌شود.

اسانس گل محمدی در صنایع تولید عطر و ادکلن موارد مصرف فراوانی داشته و یکی از گران‌ترین اسانس‌های جهان است، به‌طوری که با قیمتی بین ۳۰۰۰ تا ۸۰۰۰ دلار برای هر کیلوگرم (بسته به کیفیت اسانس) در بازارهای جهانی دادوستد می‌شود. این اسانس همچنین در صنایع آرایشی و بهداشتی و غذایی موارد استفاده فراوانی دارد. ایران، ترکیه، بلغارستان، هند، اوکراین، آمریکا، کانادا، ژاپن، تایلند و ... از کشورهای تولیدکننده عمده گل محمدی در جهان هستند.

تکثیر گل محمدی

کاشت گل محمدی به روش‌های جنسی (توسط بذر) و غیرجنسی (رویشی) امکان‌پذیر است.

تکثیر جنسی: انواع رزهای خودرو در رویشگاه‌های طبیعی خود معمولاً از طریق بذر گل محمدی تکثیر می‌شوند. در این شرایط پس از رسیدن میوه و باز شدن آن‌ها، دانه‌ها به اطراف پراکنده شده و رویش می‌کنند. ازدیاد جنسی نهال گل محمدی به‌ندرت و تنها در برخی امور پژوهشی و به‌منظور تهیه دورگ های موردنظر صورت می‌گیرد. دانه‌های داخل میوه که در واقع میوه‌های فندقه موجود درسته هستند از پوسته ضخیمی برخوردارند و پوسته داخلی (آندوکارپ) آن‌ها تقریباً غیرقابل نفوذ بوده و سبب کاهش شدید قوه رویشی آن‌ها می‌شود. میوه‌های گونه‌های مختلف رز معمولاً از اواسط شهریور تا مهرماه می‌رسند. در تکثیر جنسی هنگامی که رنگ این میوه‌ها سرخ شدند آن‌ها را برداشت کرده و در یک ظرف ریخته و خرد می‌کنند. پس از غربال کردن دانه‌ها را خشک نموده و به‌منظور افزایش قوه رویشی آن‌ها را تحت تیمارهای مخصوصی قرار می‌دهند.

از جمله این تیمارها، خراش دهی مکانیکی، شیمیایی (توسط اسید سولفوریک غلیظ) و همچنین تیمار چینه سرمایی (نگهداری بذر گل محمدی ها به مدت دو تا سه ماه دمای دو تا چهار درجه سانتی‌گراد) است که در افزایش قوه رویشی دانه‌ها بسیار مؤثر می‌باشد. البته استفاده از اسید جیبرلیک یا ایندول استیک اسید نیز برای افزایش قوه رویشی بذرها مناسب است. دانه‌های تیمار شده را اوایل پاییز در ردیف‌هایی به فاصله ۲۰ سانتی‌متر و به عمق یک تا دو سانتی‌متر کشت می‌کنند. با آبیاری و وجین مرتب علف‌های هرز سطح خزانه بذرها اوایل بهار سال سبز می‌شوند. نشاءهای حاصل را می‌توان اوایل پاییز همان سال یا پاییز سال بعد (با توجه به‌اندازه نشاءها) به زمین اصلی منتقل کرد.

تکثیر رویشی: کاشتن گل محمدی به روش رویشی در مقایسه با تکثیر جنسی ساده‌تر و اقتصادی‌تر است و همواره برای تکثیر این گیاه از روش رویشی استفاده می‌شود. تکثیر رویشی از روش‌های قلمه زدن، خوابیدن، پیوند زدن، استفاده از پاجوش و کشت بافت انجام می‌گیرد.

قلمه زدن گل محمدی: در این روش اواخر تابستان و در طول فصل پاییز از شاخه‌های نیمه خشبی یا خشبی مناسب قطعات مناسبی باید تهیه کرد. قلمه‌ها باید به‌اندازه کافی بزرگ بوده و در بافت‌های درونی خود ذخیره مناسبی از مواد و عناصر غذایی را داشته باشند. قلمه‌ها باید از گیاهان مادری سالم، قوی و فاقد هر گونه آفت و بیماری تهیه شود تا به سهولت قدرت تولید ریشه را داشته باشند. قلمه‌ها اگر از شاخه‌های نیمه خشبی تهیه شوند، طول آن‌ها باید ۱۰ تا ۱۲ سانتی‌متر و اگر از شاخه‌های خشبی تهیه شوند، باید ۱۰ تا ۱۵ سانتی‌متر باشد. قطر قلمه‌های انتخاب شده نیز باید ۵/۰ ۱ سانتی‌متر باشد. قلمه‌های تهیه شده را باید در بسترهای مناسبی (شامل دو قسمت ماسه و یک قسمت پیت ماس) کشت کرد. سپس روی قلمه‌ها را باید توسط پلاستیک پوشانده و در سایه قرار داد. بستر خاک تا ریشه دهی قلمه باید به‌طور منظم آبیاری شود. در شرایطی اقلیمی مناسب می‌توان در فضای باز اقدام به ریشه‌دار قلمه‌ها نمود.

گل محمدی

خواص

گل محمدی را به دو صورت مصرف می‌کنند. برخی از آن عرق می‌گیرند که به آن گلاب می­گویند. برخی نیز آن را خشک می‌کنند و برای مصرف نگهداری می‌کنند. می‌توانید آن را در ماست ریخته و میل کنید.

درمان یبوست

از خواص گل محمدی این است که گل محمدی یبوست را درمان می‌کند و مدفوع را نرم و شل می‌کند. همچنین آرام‌بخشی و تقویت اعصاب از دیگر خواص گل محمدی و گلاب است. همچنین برای درمان اسهال‌های مزمن از گل محمدی استفاده می‌کنند. رفع ترشحات زنانه از وظایف گل محمدی است.

رفع اخلاط خونین و خونریزی‌های عادی

از خواص گل محمدی است گیاه گل محمدی یا گل سرخ روح را تقویت می‌کند و نشاط‌آور است. همچنین برای تقویت حافظه و پیشگیری از آلزایمر از آن استفاده می‌کنند. از خواص گل محمدی ضدافسردگی بودن و آرام‌بخشی آن است. همچنین گل محمدی ضدعفونی‌کننده خوبی است.

درمان زگیل و لکه‌های جلدی و روییدن گوشت

باز هم یادآوری می‌کنیم از گل محمدی به‌عنوان مسهل و درمان یبوست استفاده کنید. برای درمان سردرد عصاره گل محمدی را در بینی بچکانید. التیام زخم و ضدعفونی کنندگی از دیگر خواص گل محمدی است. همچنین برای کاهش تب از گل محمدی استفاده کنید. درمان زگیل و لکه‌های جلدی و روییدن گوشت تازه و تحلیل ورم‌ها از ضماد آن استفاده کنید.

تقویت اعتمادبه‌نفس

از گل محمدی و گلاب برای تقویت اعتمادبه‌نفس استفاده می‌شود. از گل محمدی، گلاب تهیه می‌کنند که خواص زیادی دارد. گلاب گل محمدی برای تقویت پوست بسیار معجزه می‌کنند. جهت رفع استرس گلاب بخورید یا آن را ببویید. برای التیام سردردهای ناشی از استنشاق هوای آلوده و رفع گیجی و منگی کمی گلاب مصرف کنید.

رفع گیجی و منگی و درمان دردهای روماتیسمی

گلاب خون را تصفیه می‌کند و در نتیجه از ناراحتی‌های پوستی جلوگیری می‌کند. از خواص گل محمدی و گلاب درمان بیماری‌های گوارشی است. گل محمدی و گلاب معده را تقویت می‌کند، به قلب سلامتی می‌دهد، دردهای روماتیسمی را کم می‌کند. همچنین گل محمدی و گلاب ضد تهوع مناسبی است.

روغن گل محمدی

همچنین از روغن گل محمدی می‌توان به‌عنوان یک ملین برای درمان یبوست مزاج استفاده کرد، بوییدن عطر این گل در درمان افسردگی، رفع غم و اندوه و اضطراب مؤثر است. گل محمدی حاوی ویتامین‌ها و آنتی‌اکسیدان‌های مفید برای بدن از جمله ویتامین C است و برای درمان مشکلات پوستی از جمله آکنه و برطرف کردن انواع لکه‌های پوستی و چین‌وچروک می‌تواند مورداستفاده قرار بگیرد.

محلول گلاب به‌دست‌آمده از این گل به همراه آب، یک اسکراب بسیار مفید برای لایه‌برداری از پوست، رفع چین و چروک، پاک کردن آرایش و برطرف کردن آلرژی‌های پوستی است. علاوه بر ویتامین C در این گل، موادی مانند کورستین و اسید ellagic وجود دارد که برای تعمیر آسیب‌های سلولی بدن و محافظت از ابتلا به بیماری‌هایی چون مشکلات قلبی عروقی، پوکی استخوان و جلوگیری از ابتلا به سرطان می‌تواند مورداستفاده قرار بگیرد.

نوشیدن چای گل محمدی

نیز می‌تواند سبب کاهش چین و چروک‌های پوستی و افزایش کلاژن سازی پوست شود و به این ترتیب شادابی و جوانی پوست حفظ شود. مصرف دم‌نوش این گل باعث افزایش سیستم ایمنی بدن شده و به این ترتیب فرد از ابتلا به بیماری‌هایی چون سرماخوردگی، گلودرد و آنفولانزا ایمن می‌ماند. نوشیدن دم‌نوش گل محمدی برای از بین بردن باکتری‌های مضر در روده نیز می‌تواند مورداستفاده قرار بگیرد، افراد مبتلا به بیماری‌هایی مانند اسهال خونی و التهاب‌های دستگاه گوارش نیز می‌توانند از مزایای این دم‌نوش استفاده کنند.

پاک‌سازی کبد و کیسه صفرا

هم یکی دیگر از مزایای نوشیدن دم‌نوش گل محمدی است، زنان یائسه نیز می‌توانند از آن برای کاهش علائم و مشکلات این دوره از جمله گرگرفتگی استفاده کنند.

درمان عفونت‌های مجاری ادراری، رفع التهاب و عفونت مثانه

برای درمان عفونت‌های مجاری ادراری، رفع التهاب و عفونت مثانه نیز می‌توان از دم‌نوش گل محمدی استفاده کرد. با وجود تمامی مزایای درمانی این گیاه کارشناسان توصیه می‌کنند افراد قبل از مصرف آن تست حساسیت انجام دهند، زیرا برخی افراد به گل محمدی حساسیت پوستی و غذایی دارند و امکان دارد با تشدید علائم آلرژی مواجه شوند.

گل محمدی

برای خرید بذر گل محمدی و سایر بذر گل ها به فروشگاه بذر ظرافت مراجعه فرمایید.

همچنین از راه‌های زیر نیز می‌توانید محصولات ما را ملاحظه و خرید نمایید:

۱- مراجعه به صفحه اینستاگرامی به آدرس:

https://www.instagram.com/zerafat_shop/

https://www.instagram.com/zerafat.shop/

۲- مراجعه به کانال تلگرامی به آدرس:

https://t.me/zerafat_shop

۳- تماس با شماره موبایل: ۰۹۱۳۵۵۵۵۹۳۳

آردینی اوخو
یکشنبه 14 شهریور 1400
بؤلوملر :

نقش جلبک دریایی در کشاورزی

0 گؤروش
یازار:‌

استفاده از جلبک دریایی به‌عنوان کود به قرن نوزده برمی‌گردد که برای اولین بار به‌وسیله ساحل نشینان و جلبک‌های قهوه‌ای مورداستفاده قرار گرفت. جلبک‌ها به خاطر دارا بودن میزان بالای فیبر از یک طرف نقش مهمی در نرم کردن بافت خاک و حفظ رطوبت و از طرف دیگر به خاطر دارا بودن مواد معدنی و عناصر کمیاب اهمیت دوچندانی دارند. مطالعات مختلف علمی ثابت کرده است که کارایی این محصولات (فرآورده‌ها) به‌طور گسترده‌ای در علوم و صنعت باغبانی مورد استقبال قرار گرفته است، به‌طوری‌که بعد از استفاده از این فرآورده‌ها، افزایش محصول، افزایش جذب مواد غذائی خاک، افزایش مقاومت به آفات خاص، افزایش جوانه‌زنی بذر و مقاومت در مقابل یخ‌زدگی را در پی داشته است. به‌هرحال از زمان پی بردن به چنین خواص کارآمدی در جلبک‌ها، به نظر می‌رسد با توجه به پیشرفت کشاورزی و آبزی‌پروری ارگانیک، بازار رو به رشد فزاینده‌ای داشته باشد.

جلبک‌های دریایی به علت داشتن فسفر، ‌پتاسیم و برخی از عناصر کم مقدار در بسیاری از مناطق ساحلی به‌عنوان کود بیولوژیکی مورداستفاده قرار می‌گیرند. برخی از این جلبک‌ها را با مواد آلی دیگر مخلوط می‌کنند و برای حاصلخیزی خاک به کار می‌برند و تعدادی دیگر را مستقیماً به زمین کشاورزی اضافه می‌نمایند و اجازه می‌دهند به‌مرورزمان پوسیده و مواد آن‌ها جذب خاک شود.

کود جلبک

اهمیت جلبک‌ها

اهمیت جلبک‌های دریایی به علت دارا بودن عناصر مغذی از قبیل ازت، فسفر، پتاسیم و برخی از عناصر کم مصرف موردنیاز گیاهان و همچنین به دلیل وجود میزان بالای فیبر و نقش آن در بهبود خواص فیزیکی و شیمیائی و بیولوژیکی خاک و از قبیل افزایش ظرفیت تبادل کاتیونی و بهبود ظرفیت نگهداری آب، تعدیل PH و … مشهود است.

ساحل نشینان در بعضی مناطق از جلبک‌های دریایی مستقیماً در زمین‌های کشاورزی به‌عنوان کود استفاده می‌کردند، اما عوامل طبیعی از قبیل شوری بالای خاک، مقادیر شن و ماسه و روند کند تجزیه مانع بزرگی از پیشرفت این کار شد. وجود این عوامل باعث شد تا بشر به فکر استفاده از جلبک دریایی به‌صورت مایع و پودر غلیظ شده و قابل‌حل در آب بیفتد.

با گذشت زمان، پیشرفت علم و تکنولوژی و گسترش صنایع، هر روزه محصولات جدیدتری را در راستای بهبود تغذیه و برآورده شدن آن چه تاکنون امکان‌پذیر نبوده است ارائه می‌دهد. با تکیه بر دانش محققین و تکنولوژی و دانش بومی صنعت تولید کودهای با کیفیت بالاتر، اقدام به تولید ترکیبی استثنائی کرده که دارای قابلیت‌ها و مزایایی است که در ادامه بیشتر توضیح داده خواهد شد.

مطالعات مختلف علمی ثابت کرد که کارایی فرآورده‌های حاصل از جلبک‌های دریایی به‌طور گسترده‌ای در کشاورزی مورد استقبال قرار گرفته و باعث افزایش تولید محصول در واحد سطح و بهبود کیفیت محصولات کشاورزی و افزایش سطح درآمد کشاورزان در نقاط مختلف جهان گردیده است. امروزه استفاده از کودهای حاوی عصاره جلبک دریایی به‌صورت محلول پاشی و مصرف در خاک در گیاهان زراعی و باغی و گلخانه‌ای متداول شده است.

به‌طورکلی عصاره جلبک دریایی حاوی برخی عناصر ماکرو، میکرو و برخی هورمون‌های رشد یا تنظیم کننده‌های گیاهی، آمینواسیدها، پلی ساکاریدها، بتائین ها و …است. ترکیبات هورمونی و مواد تنظیم‌کننده رشد مانند جیبرلین، اکسین ها و سیتوکنین ها در عصاره جلبک دریایی در طویل شدن سلولی، ایجاد گل، رشد برگ، سبز کردن بذر، افزایش طول میان گره‌ها، افزایش اندازه میوه، کیفیت میوه، تأخیر در رسیدن میوه‌ها، یکدست شدن میوه‌ها، کاهش اثر برخی آفات و بیماری‌های گیاهی مؤثر است.

کود جلبک

برخی اثرات کاربرد کود جلبک دریایی در گیاهان

۱- افزایش تحمل گیاهان به استرس

همان طوری که در بالا اشاره شد محصولاتی که از کود جلبک دریایی به دست می‌آیند باعث افزایش تحمل گیاهان به استرس و تنش‌های ناشی از عوامل محیطی (خشکی، شوری و افزایش دما) و فیزیولوژیکی می‌شوند. اثرات ضد استرسی مواد ارگانیک که از جلبک‌های دریایی مشتق می‌شوند به فعالیت سیتوکنین مربوط می‌باشند. سیتوکنین با تشکیل زانتین، آدنین و پورین را رادیکال‌های آزاد را که منجر به استرس می‌شوند را به‌طور مستقیم مهار می‌کند. یکی از واکنش‌های معمول در سلول‌های گیاهی که در نتیجه افزایش تجمع مولکول‌های آلی در سیتوپلاسم روی می‌دهد تنظیم فشار اسمزی است که به‌منظور موازنه تعدیل فشار اسمزی انجام می‌گیرد. گلایسین بتائین و مانیتول و برخی دیگر از قندها از موادی می‌باشند که باعث ایجاد تعادل اسمزی سلول‌های گیاهی می‌شوند.

استفاده از کود جلبک دریایی به علت حضور گلایسین بتائین در سلول باعث کاهش اثرات سوء تنش‌های محیطی می‌شود و همچنین باعث افزایش تحمل گیاهان نسبت به سرما می‌شود. به‌علاوه موجب بقاء گیاهان در زمان یخ‌زدگی و رشد مجدد در تمام گیاهان می‌شود. مانیتول و بتائین هر دو باعث حفظ تعادل اسمزی سلول‌های گیاهی می‌شوند. این مواد همچنین باعث حفظ ساختار ظاهری سلول می‌شوند. این امر باعث می‌شود تا از دست دادن آب سلول به‌کندی صورت گیرد و در نهایت گیاه در برابر تنش‌های ناشی از خشکی و کم آبی تحمل بیشتری داشته باشد. نتایج بررسی‌های آزمایشگاهی نشان می‌دهد که گلایسین بتائین سبب محافظت از غشای سلول‌های ریشه در مقابل اثرات مخرب ناشی از تنش گرما می‌شود.

۲- تقویت سیستم دفاعی گیاهی

پلی ساکاریدهای سولفاته و الیگوساکاریدهای با وزن مولکولی کم حاضر در جلبک‌های دریایی نشان داده که دارای انواع فعالیت‌های بیولوژیکی هستند. برخی از گزارش‌ها در مورد افزایش خواص ضد قارچی و آنتی‌اکسیدانی با استفاده از کود جلبک دریایی را نشان می‌دهند که به دلیل حضور طیف گسترده‌ای ترکیبات فعال بیولوژیکی از قبیل استرول‌ها، فنول ها و اسیدهای چرب است.

مطالعات در طول چند سال گذشته نشان می‌دهد که پلی ساکاریدهای سولفاته در کود جلبک‌ های دریایی قابلیت آنتی‌اکسیدانی قابل‌ملاحظه دارند. این ترکیبات باعث القاء پاسخ‌های دفاعی در گیاهان می‌شوند. لامینارین موجود در کود جلبک دریایی نیز بر روی سیستم دفاعی گیاهان تأثیر مثبتی می‌گذارد. در این مورد می‌توان محافظت از گیاه را از نقش‌های مهم کود جلبک دریایی دانست. این پلی ساکارید باعث تحریک تولید تنظیم کننده مهم رشد و تقویت کننده سیستم دفاعی گیاهان می‌شود. همچنین این ترکیب (لامینارین) باعث تولید ترکیبات ضدقارچی (فیتوالکسین) و تولید آنزیم‌های هیدرولیز کننده مانند کیتیناز و گلوکاناز باعث می‌شود.

۳- تأثیر بر میزان رشد ریشه

کاهش رشد ریشه در اثر کاهش دما باعث کم شدن ظرفیت جذب آب و مواد معدنی توسط ریشه و به دنبال آن ظهور اثرات ثانویه ناشی از کمبود مواد غذایی و اختلال در رشد گیاه می‌شود. در دمای پایین، انتقال مواد داخل گیاه شکل و مقدار انتقال مواد دچار تغییر می‌شود و در نتیجه رشد ریشه و در نهایت میزان رشد گیاه کاهش می‌یابد.

همچنین سرما باعث کاهش سنتز آدنوزین تری فسفات و بسیاری از ترکیبات دیگر از قبیل هورمون‌ها، اسیدهای آمینه و برخی از ویتامین‌ها در ریشه صورت می‌گیرد، شده و سرعت انتقال این مواد به ساقه را کاهش می‌دهد. بتائین، مانیتول و … از اختلال در رشد ریشه و کاهش رشد در نتیجه تنش دمایی جلوگیری می‌کنند.

۴- افزایش میزان فتوسنتز کلروفیل و سبزینگی گیاهان

فتوسنتز یکی از فرآیندهای حساس به دما است. نخستین مکان دریافت تنش سرما مرحله فتوسیستم ۲ که باعث کاهش عملکرد فتوسیستم ۲ و توقف فعالیت فتوسنتز بر اثر سرما می‌شود. تنش سرما همچنین سبب اختلال در تولید کلروفیل و بروز آسیب در واکنش‌های کلروپلاست ها می‌گردد. با کاهش بیشتر دما کل فرآیند کلروفیل سازی متوقف می‌شود و رنگ برگ‌ها به زردی می‌گراید که نشان دهنده کمبود کلروفیل است.

مطالعات مختلف نشان داده که استفاده از کود جلبک دریایی به دست آمده در گیاهان تحت تیمار باعث افزایش میزان کلروفیل برگ می‌شود که به دلیل وجود آمینوبوتیرات، گلایسین بتائین و بتائین در عصاره استخراج شده است. همچنین محلول‌پاشی عصاره جلبک دریایی موجب تحریک فتوسنتز شده و منجر به تولید بهتر قند و نشاسته‌ها می‌شود. در برخی از مطالعات مشاهده شده است که بهبود فتوسنتز توسط گلایسین بتائین در گیاهان تحت تنش سرما، به افزایش کارایی فتوسیستم ۲ مربوط می‌شود. گلایسین بتائین همانند یک محافظ اسمزی در کلروپلاست های گیاه تحت تنش عمل می‌کند.

کود جلبک

نقش جلبک دریایی در محصولات

در مورد گیاه سویا افزایش کود جلبک باعث افزایش مقدار پروتئین محصول می‌شود. در مورد محصول گوجه فرنگی نیز آزمایش‌هایی توسط Crouch و Vanstaden در سال ۱۹۹۷ صورت گرفته است که مشخص شده میزان گلدهی و میزان محصول گوجه فرنگی افزایش یافته و زمان رسیدن میوه نیز کاهش یافته است. میزان محصول شلغم نیز در خاک‌های ماسه‌ای با افزودن کود جلبک در سال‌های اول و دوم افزایش قابل‌توجه ای نشان می‌دهد و در مورد محصولاتی چون توت فرنگی و کشمش نیز به ترتیب حدود (۱۹ تا ۱۳۳) درصد و (۱۲ تا ۲۷) درصد گزارش شده است.

نتیجه

ترکیبات موجود در کود جلبک دریایی مثل لامینارین و فاکویدان موجب افزایش فعالیت میکروارگانیسم‌های مفید خاک شده و در نتیجه جمعیت قارچ‌های بیماری‌زای خاک را از طریق رقابت کاهش می‌دهند. محلول‌پاشی منظم این محصولات می‌تواند منجر به افزایش توان گیاه در مقابله با تنش‌های محیطی و فیزیولوژیکی می‌شود و همچنین باعث ایجاد اختلال در روند فعالیت حشرات می‌شود. از طرفی با تحریک تولید فیتوالکسین ها در گیاهان موجب افزایش مقاومت آن‌ها در برابر انواع بیماری‌ها می‌شود. کود جلبک دریایی با افزایش غلظت مواد معدنی درون سلول‌های گیاهی، باعث غلیظ تر شدن شیره آوندهای گیاه ای شده و در نتیجه منجر به افزایش مقاومت گیاهان به سرمازدگی می‌شود.

برای خرید کود جلبک و سایر انواع کودها و دیگر محصولات کشاورزی به فروشگاه بذر ظرافت مراجعه فرمایید.

همچنین از راه‌های زیر نیز می‌توانید محصولات ما را ملاحظه و خرید نمایید:

۱- مراجعه به صفحه اینستاگرامی به آدرس:

https://www.instagram.com/zerafat_shop/

https://www.instagram.com/zerafat.shop

۲- مراجعه به کانال تلگرامی به آدرس:

https://t.me/zerafat_shop

۳- تماس با شماره موبایل: ۰۹۱۳۵۵۵۵۹۳۳

آردینی اوخو
یکشنبه 14 شهریور 1400
بؤلوملر :

علف کش تیفیس Tifis WG

0 گؤروش
یازار:‌

تیفیس

تیفیس علف‌کشی پس رویشی از گروه شیمیائی سولفونیل اوره و بازدارنده‌های ALS است که از دو ماده مؤثره همراه با ایمن کننده گندم تشکیل شده است. ماده ایمن کننده تیفیس به‌صورت یک کاتالیزور عمل می‌کند و موجب تجزیه سریع مواد مؤثره علف‌ کش دومنظوره تیفیس در گندم می‌شود. علف کش تیفیس علف‌های هرز باریک برگ و پهن برگ را در مزارع گندم کنترل می‌کند. مواد مؤثره سم تیفیس دبلیو جی پس از تماس با برگ علف‌های هرز داخل آوندهای چوب و آبکش به‌طرف بالا و پایین گیاه حرکت می‌کند و از طریق جلوگیری از ساخت آنزیم استوهیدروکسی اسید مانع ادامه رشد آن می‌گردد.

مواد مؤثره علف‌کش تیفیس

مزو سولفورون 30 گرم در کیلوگرم + یدوسولفورون متیل سدیم 6 گرم در کیلوگرم + مفن پایر دی اتیل 9۰ گرم در کیلوگرم (ایمن کننده گندم)

مقدار مصرف تیفیس

300 گرم در هکتار به‌صورت محلول‌پاشی (200 تا 300 لیتر آب در هکتار مصرف گردد)

در صورت وجود تراکم بالای علف‌های هرز این مقدار می‌تواند تا 400 گرم در هکتار افزایش یابد.

زمان مصرف تیفیس

بهترین زمان مصرف علف کش تیفیس از مرحله 2 برگی تا اواسط پنجه‌زنی علف‌های هرز کشیده برگ و 2 تا 6 برگی علف‌های هرز پهن برگ است.

تیفیس

برای خرید انواع سم و سایر محصولات کشاورزی به فروشگاه بذر ظرافت مراجعه فرمایید.

همچنین از راه‌های زیر نیز می‌توانید محصولات ما شامل انواع بذر، کود، سموم و ... را ملاحظه و خرید نمایید:

۱- مراجعه به صفحه اینستاگرامی به آدرس:

https://www.instagram.com/zerafat_shop/

https://www.instagram.com/zerafat.shop/

۲- مراجعه به کانال تلگرامی به آدرس:

https://t.me/zerafat_shop

۳- تماس با شماره موبایل: ۰۹۱۳۵۵۵۵۹۳۳

آردینی اوخو
یکشنبه 14 شهریور 1400
بؤلوملر :

بیماری گموز مرکبات

0 گؤروش
یازار:‌

گموز مرکبات انگومک که به آن پوسیدگی فیتوفترایی طوقه و ریشه میگویند و ریشه مرکبات و گموز مرکبات نامیده می‌شود.

نشانه‌های بیماری

پوسیدگی طوقه و تنه مرکبات: بروی طوقه و بن درخت مشاهده می‌شود ولی اگر گیاه رقم مقاوم باشد قسمت پیوندی درخت از پایه به بالا بروز می‌کند و قسمت‌های عفونی دیده می‌شود. انگوم خارج شده از درخت در آب انحلال‌پذیر است و ممکن است بعد بارندگی شدید از بین برود.

پوسیدگی ریشه: فساد ریشه‌ای از ویژگی‌های مهم فیتوفترا است. رنگ ریشه عوض شده و نرم می‌شود. آبگز شده و به‌صورت رشته‌ای می‌شود که به‌راحتی کنده می‌شود.

پوسیدگی میوه: باعث ایجاد پوسیدگی قهوه روی میوه می‌شود. بافت میوه چرمی می‌شود. در ایران میوه‌هایی که اغلب نزدیک به میوه هستند آلوده می‌شوند.

قارچ‌کش رودر (Roder) تولید شرکت دوگال ترکیه با ماده مؤثره فوزتیل آلومینیوم برای کنترل بیماری گموز مرکبات در ایران است. خاصیت قارچ کشی این ماده در حدود 40 سال پیش مشخص گردید و تاکنون کارایی آن در کنترل بیماری‌های گیاهی حفظ شده است. این قارچ‌ کش در طبقه‌بندی FRAC (Fungicide Resistance Action Committee) در گروه P یعنی موادی که مکانیسم دفاعی گیاه را تقویت می‌کنند قرار دارد.

رودر مثالی کمیاب از محصولاتی است که در هر دو آوند چوبی و آبکش (رو به بالا و پایین) حرکت دارند. به این ترتیب می‌توان این قارچ‌ کش را به‌صورت محلول‌پاشی و آبیاری مصرف نمود. توانایی قارچ‌کش رودر در کنترل بیماری‌ها احتمالاً به دلیل تجزیه شدن فوزتیل و تولید اسید فسفونیک (Phosphonic acid) است. این ماده به دو طریق، تقویت مکانیسم طبیعی گیاه و اثر مستقیم بر روی بیمارگر از بروز و شدت بیماری می‌کاهد. این قارچ‌ کش مانع از جوانه‌زنی اسپور و نمو میسلیوم و تولید اسپور می‌شود. بیماری‌های مهم و متعددی که توسط قارچ‌های فیتوفترا (Phytophthora spp.)، پیتیوم (Pythium spp.)، پلاسموپارا (Plasmopara spp.)، برمیا (Bremia spp.) و ... ایجاد می‌شوند می‌تواند به‌وسیله قارچ کش رودر کنترل شوند. برخی از بیماری‌های مهم و شناخته‌شده عبارت‌اند از: گموز مرکبات، گموز پسته، سفیدک داخلی در میوه‌ها و سبزیجات.

میزان مصرف رودر برای کنترل بیماری گموز مرکبات 2 در هزار به‌صورت محلول‌پاشی است.

برای خرید انواع سم و سایر محصولات کشاورزی به فروشگاه بذر ظرافت مراجعه فرمایید.

همچنین از راه‌های زیر نیز می‌توانید محصولات ما شامل انواع بذر، کود، سموم و ... را ملاحظه و خرید نمایید:

همچنین از راه‌های زیر نیز می‌توانید محصولات ما را ملاحظه و خرید نمایید:

۱- مراجعه به صفحه اینستاگرامی به آدرس:

https://www.instagram.com/zerafat_shop/

https://www.instagram.com/zerafat.shop

۲- مراجعه به کانال تلگرامی به آدرس:

https://t.me/zerafat_shop

۳- تماس با شماره موبایل: ۰۹۱۳۵۵۵۵۹۳۳

آردینی اوخو
یکشنبه 14 شهریور 1400
بؤلوملر :